DONERA - bli månadsgivare (Paypal) - SWISH: 072 203 63 74

Apg29.Nu

Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
Bönesidan Butik Kristen media Om Info

Den förrädiska tv-serien Knutby

fredag 3 december 2021 20:21

Bild: smt.se.

Man kan inte ha tv-serien Knutby som ett läromedel hur en sekt fungerar och vad som hände eftersom den fritt friserar de tragiska händelserna. Det som hände i Knutby är tillräckligt djävulskt och hemskt så man behöver verkligen inte lägga till något. Men varför gör man det?

Jag har sett hela tv-serien Knutby som är baserat på de verkliga händelserna i Knutby januari 2004

Serien är efter Jonas Bonniers roman och är regisserad av Goran Kapetanović.

Men serien följer inte exakt verkligheten utan har fritt lagt till påhittade saker. Detta blir direkt förrädiskt, eftersom då vet man inte som tittare vad som är sant och påhittat.

Dessutom är det risk att man slukar allt som sanning om man inte kan urskilja vad som är påhittat eller ej.

Det verkliga Knutbymordet skedde vintern, då det var snö, i januari 2004, men i tv-serien är det sommar. Varför?

Helge Fossmo

Skådespelaren Einar Bredefeldt, som gestaltar Sindre Forsman som är baserad på Knutbypastorn Helge Fossmo, berättar i Smålandstidningen att han har blivit inspirerad av flera stycken maktmissbrukande män:

– Jag har skapat en karaktär, och i skapandet har jag inspirerats av olika män som jag har läst om, där Fossmo är en av dem.

Alla dessa män har alltså ägnat sig åt maktmissbruk av olika slag. Med andra ord går det inte lita på att skådespelarens gestaltning av Fossmo är riktig.

Alla namn är ändrade, men det råder inga tvivel om att seriens ”Eva” (Aliette Opheim) är Åsa ”Kristi brud” Waldau, att ”Anna” (Alba August) är ”barnflickan” Sara Svensson, och att ”Sindre” (Einar Bredefeldt) är pastorn Helge Fossmo.

Friserar fritt verkligheten

Man kan inte ha tv-serien Knutby som ett läromedel hur en sekt fungerar och vad som hände eftersom den fritt friserar den tragiska händelserna. Det som hände i Knutby är tillräckligt djävulskt och hemskt så man behöver verkligen inte lägga till något. Men varför gör man det?

Tv-serien är baserad på en roman, som jag inte har läst, av den anledningen att jag vill veta vad som verkligen hände och inte får mina tankar påverkade av en påhittad roman. 

Serien är förmodligen gjord av flera ofrälsta människor som försöker gestalta en kristen sekt. Och då blir det helt fel, pinsamt och verklighetsfrånvänt, vilket vi ser tydligt i sista avsnittet.

Efter mordet håller Kristi brud ett upptrissat tal medan den församlade åhörarskaran ropar ansträngt och forcerat halleluja och amen med hjärntvättade dimmiga blickar och sektutryck i ansiktena.

Jag har inget emot att man illustrerar det som hände i Knutby om man håller sig till verkligheten men det här skräpet hade vi kunnat vara utan.

Profana medierna har gottat sig

Holger Nilsson tar upp detta ämne i tidningen Flammor:

De profana medierna har inte varit sena att gång efter annan i artiklar, böcker, film och TV-program gottat sig i denna fruktansvärda historia. På så sätt kan man säga att denna profana media blivit djävulens hantlangare. Dessa många gånger kristendomsfientliga medier ansågs sig nu ha ny ammunition att avfyra mot kristen tro – många gjorde det säkert med skadeglädje.

”Sådan är de kristna” är nog många som intagit den attityden. Detta är helt orimligt att göra ett sådant påstående. Knutby är unikt, och inte på något sätt betecknande för kristna. Att dra alla över en kam på grund av Knutby, säger mer om hur dålig insikt dessa i så fall har.

Det har hållit samtal och seminarier i kristna led angående vad som hände i Knutby och vad det berodde på, nu senast i pingströrelsen. Med tanke på vad vi har skrivit här om att detta var en ren djävulens attack mot de kristna, så borde betydelse mer fokus lagts på den andliga striden. Utan att förstå den kommer man inte till full insikt hur man än analyserar.

Kristi brud

Villoläran som förekom i Filadelfiaförsamlingen i Knutby var allt annat än bibliskt. En kvinna i ledande ställning, som dessutom är syster till den mördade hustrun, trodde på fullt allvar att hon var Jesu blivande fru och agerade därefter. Hon blev känd i Sverige som "Kristi brud".

Församlingen lades ner för ett tag sedan och upphört. Det brukar gå så med människoverk: det försvinner.

Apg 5:38. Och nu säger jag er: Lämna dessa män ifred och låt dem gå, för är denna plan eller detta verk av människor, så kommer det att gå om intet.

Och det var det som skedde i Knutby. Det gick om intet.

Avguden himmelens drottning

Både kvinnan Kristi brud och flera församlingsmedlemmar trodde att hon var himmelens drottning, om nu Knutbyserien stämmer med detta, men Bibeln beskriver att himmelens drottning är en avgud!

”Be därför inte för detta folk och bär inte fram någon klagan eller förbön och för inte deras talan hos mig, för jag kommer inte att höra på dig. Ser du inte vad de gör i Juda städer och på Jerusalems gator? Barnen samlar ved, fäderna gör upp eld och kvinnorna knådar deg för att baka offerkakor åt himlens drottning. För att kränka mig utgjuter de dryckesoffer åt andra gudar.
Men är det mig de kränker med detta? säger Herren. Är det inte snarare sig själva, till sin egen skam? Därför säger Herren Gud så: Se, jag ska ösa min vrede och harm över denna plats, över både människor och djur, över åkerns träd och markens gröda, och den ska brinna utan att slockna.” (Jeremia 7:16-20).

Det är alltså inte positivt att vara himmelens drottning så hur kunde det gå så fel? Var är bibeltroheten någonstans? Sanningen är den att det gick fel därför att man inte var trogen sin Bibel!

Synen på Jesus

Sedan skulle jag vilja veta vad de hade för syn på Jesus. Den kan inte ha varit rätt. För har man rätt syn på Jesus och har honom som Herren och Frälsaren i sitt liv då är man skyddad mot sådana här villoläror.

Har du Jesus? Är han din Herre? Ta emot honom och bekänn att han är Herren - då blir du frälst och räddad. Lev nära honom och håll fast i honom och släpp aldrig taget om honom.

Dyker det då upp falska läror så kommer du inte vilja befatta dig med dem eftersom du känner Jesus och hans Ord Bibeln!

Fakta: Mordet i Knutby

Knutbydramat syftar på händelserna kring ett mord och ett mordförsök i samhället Gränsta den 10 januari 2004, strax utanför Knutby i Uppsala län. Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Pastorn Helge Fossmos fru mördades och en annan församlingsmedlem skottskadades svårt. Mordet och den följande rättsliga processen var huvudnyhet i svenska medier från då det skedde och under de följande två kvartalen under 2004.
Helge Fossmo åtalades och fälldes för att ha förmått den i media kallade "barnflickan" Sara Svensson, att mörda hans andra fru Alexandra, och utföra mordförsök på den skottskadade medlemmen. Sara Svensson, som erkände bägge brotten, åtalades och fälldes för mord och mordförsök. Helge Fossmo anklagades dessutom för att ha mördat sin första fru, men fälldes inte för det. Media valde även att intressera sig starkt för församlingens ledande kvinna, pastorn och sångerskan Åsa Waldau, som var äldre syster till den mördade frun, Alexandra Fossmo, och kollega i församlingsledningen till den åtalade mannen.

Källa: Wikipedia

#Knutby #Kristi brud #Himmelens drottning #TV-serie #Einar Bredefeldt

Stöd Apg29 genom att SWISHA:
072 203 63 74

← Förra
Vänd om till Jesus - Åke Green

→ Nästa
7 punkter varför Allah inte är Bibelns Gud


0 kommentarer


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340Senaste på Youtube


Direkt med Christer Åberg

Prenumera på Youtubekanalen


Senaste kommentarerna

Sven Thomsson 25/7-22 09:41
Bra budskap Holger. Det år sådant här som människor behöver få veta och inte minst många kristna som inte inser faran med yoga och annat ockult. Vi som tror på Jesus måste bli så fyllda av den helige Ande och kraft så att vi kan stå emot detta och beklädda med kraft så att vi kan driva bort Satan och "driva främmande härar" på flykten.
Skrevs i Hon är ett av den onda andevärldens redskap

Bjarne Andersson 24/7-22 21:10
Den här visar mer vad som kommer framöver! Extern länk
Skrevs i Hon är ett av den onda andevärldens redskap

David Billström 15/7-22 17:12
Mycket bra att du betonar sanningen om vem Jesus är, Christer. Jesu blod som rann för oss på Golgata kors är det mest dyrbara och heligaste offret i världshistorien. Genom Jesu död och uppståndelse kan vi försonas med Gud och bli fyllda med den Helige Ande. Så mycket värdefullare än något annat i denna världen.
Skrevs i Gud bekänner att Jesus är hans Son


Senaste bönämnet

fredag 12 augusti 2022 16:08
Jesus hela mig och mitt barn, ge oss frid och hjälp så att ekonomin blir bra, vi lever i en sjuk bärld...
fredag 12 augusti 2022 13:42
Jesus jag vill bara tacka dig för den friden du skänkt mig trots så mycket motgångar. Jesus jag är tacksam trots ovisshet och allt annat ovisst som väntar. Jesus vaka över alla som söker dig. Amen
fredag 12 augusti 2022 12:41
Kan ni be för min skull

DAGENS

Vecka 32, lördag 13 augusti 2022 kl. 08:22

Online: 107

18540 sidvisningar hittills i dag
(31899 sidvisningar totalt i går)

Namnsdag: Kaj

“Hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar som Gud har förberett för att vi ska vandra i dem.” - Ephesians 2:10

Bön: Fader möt var och en idag och omslut dem på alla sidor. Jag ber att människor ska ta emot Jesus och bli frälsta. Tack för din stora kärlek och nåd som du har visat oss genom din Son Jesus kristus. Amen.


Be denna bön högt om du vill bli frälst: 
”Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och förlåten och ett Guds barn. Amen.”

Trosbekännelsen 

"JESUS ÄR HERREN"

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. 

Fil. 2:11 och för att alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herren, Gud, Fadern, till ära.


Aktuella artiklar


Rekommenderas

Stor intervju med Christer Åberg i tidningen Världen idag. "Gud bar Christer efter höggravida fruns död." Både text och video!


Erbjudande: Min CD + BOK = 250 krTranslate

Laddningstid av sidan: 0.60 sekunder

↑ Upp