Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Bekänner islam Bibelns Gud?

Christer Åberg
2023-01-08 15:43

Undervisning

/bild/folket-1673188776.jpg

Bild: freebibleimages.org.

I gamla testamentet pågick det en strid över vem som är Gud. Judarna bekände Herren som Gud, medan Baalprofeterna påstod att det var Baal.

1 Kungaboken 18:20-40
20 Då sände Ahab omkring bud över hela Israel och samlade profeterna på berget Karmel. 21 Elia trädde fram för allt folket och sade: ”Hur länge ska ni halta på båda sidor? Om det är Herren som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom.” Men folket svarade honom inte med ett ord.
22 Då sade Elia till folket: ”Jag är ensam kvar som Herrens profet, och Baals profeter är fyrahundrafemtio man. 23 Ge oss två tjurar, och låt dem välja ut åt sig den ena tjuren och stycka den och lägga den på veden utan att tända eld. Sedan ska jag göra i ordning den andra tjuren och lägga den på veden utan att tända eld. 24 Därefter kan ni åkalla er guds namn, men jag ska åkalla Herrens namn. Den gud som svarar med eld, han är Gud.” Allt folket svarade: ”Ditt förslag är bra.”
25 Elia sade till Baals profeter: ”Välj ut åt er den ena tjuren och gör i ordning den. Ni får välja först, eftersom ni är fler. Åkalla därefter er guds namn, men tänd inte elden!” 26 De tog den tjur som han gav dem och gjorde i ordning den. De åkallade Baals namn från morgonen ända till middagen och ropade: ”Baal, svara oss!” Men inte ett ljud hördes, och ingen svarade. Och hela tiden dansade de omkring altaret som man hade byggt.
27 När det blev middag, retades Elia med dem och sade: ”Ropa högre. Visst är han en gud, men han kanske sitter försjunken i tankar [sitter på toaletten], eller så är han upptagen eller på resa, kanske sover han, men då ska han väl vakna.” 28 Då ropade de ännu högre och ristade sig, som de brukade, med svärd och spjut så att blodet rann på dem. 29 När det blev eftermiddag profeterade de extatiskt ända tills det var tid för matoffret. Men inte ett ljud hördes, ingen svarade och ingen tycktes heller bry sig om dem.
30 Elia sade då till allt folket: ”Kom fram hit till mig!” Och allt folket gick fram till honom. Då byggde han åter upp Herrens altare som hade blivit nerrivet. 31 Elia tog tolv stenar, lika många som Jakobs söners stammar, eftersom Jakob hade fått ordet från Herren: ”Israel ska vara ditt namn.” 32 Av stenarna byggde Elia ett altare i Herrens namn och grävde ett dike runt altaret, stort nog för ett utsäde av två seamått. 33 Han lade upp veden, styckade tjuren och lade den på veden. 34 Sedan sade han: ”Fyll fyra krukor med vatten och häll ut vattnet över brännoffret och veden.” Därefter sade han: ”Gör det en gång till.” De gjorde så för andra gången. Och sedan sade han: ”Gör det en tredje gång.” De gjorde så för tredje gången. 35 Vattnet flöt runt omkring altaret, och han lät också fylla diket med vatten.
36 Då tiden var inne att frambära matoffret, trädde profeten Elia fram och sade: ”Herre, Abrahams, Isaks och Israels Gud, låt det bli känt i dag att det är du som är Gud i Israel, att jag är din tjänare och att det är på din befallning jag har gjort allt detta. 37 Svara mig, Herre, svara mig, så att detta folk förstår att det är du Herre som är Gud, och omvänd du deras hjärtan.”
38 Då föll Herrens eld ner och förtärde brännoffret, veden, stenarna och jorden och torkade upp vattnet som fanns i diket. 39 När allt folket såg det, föll de ner på sina ansikten och sade: ”Det är Herren som är Gud! Det är Herren som är Gud!” 40 Men Elia sade till dem: ”Grip Baals profeter. Låt inte en enda av dem komma undan.” De grep dem och Elia förde dem ner till bäcken Kishon och dräpte dem där.

Idag råder det samma strid som på profeten Elias tid. Koranen säger att det är Allah som är Gud, medan Bibeln säger att det är Herren. Faktum är att den muslimska trosbekännelsen förnekar den bibliske Guden:

“Det finns ingen gud utom Allah och Muhammed är hans profet.“

I den muslimska trosbekännelsen bekänner muslimen att det är Allah som är Gud och förnekar på så vis den bibliska Guden. Lägg märke till att bekännelsen använder ett ord för gud och ett annat för namnet på denne gud: Allah. Allah översätts alltså inte med "gud" utan är ett namn på en gud. 

Allah och Baal

Jag har ofta tänkt på islams gud Allah när jag har läst om Baal i första Konungaboken, eftersom kampen om det är Allah eller Herren som är Gud påminner mycket starkt om den strid som rådde i Bibeln. Och efter att ha läst på så har jag förstått att jag har tänkt rätt.

Det arabiska namnet Allah kommer faktiskt från Baal! Allah (Al-Ilah) är ett förislamiskt namn på ”den högste guden”, motsvarande det babyloniska Bel (Baal), vilket även Encyclopedia of Religion säger.

Vi ser i Konungaboken att Herren och Baal är två olika gudar som Herren och Allah är idag! Det rör sig inte om samma gud. Den andliga striden har alltså inte förändrats någonting alls på tusentals år!

Bibelns Gud och koranens Allah

Många muslimer, och även en del andra, påstår att Allah är samme Gud som Bibelns Gud. Men läser man islams bok Koranen upptäcker man snabbt den stora skillnaden i karaktär, natur och personlighet mellan Bibelns Gud och Koranens Allah. 

Faktum är att man behöver inte ens vara kristen för att se de stora skillnaderna. Till och med muslimer kommer se skillnaden om de studerar Bibeln och Koranen.

På samma sätt som en del menar att Allah är Gud så menade de falska baalsprofeterna att Baal var Gud. Det är det som sammandrabbningen på berget Karmel handlar om, för här skulle det avgöras vem som egentligen är Gud. Är det Herren som är Gud eller är det Baal? På samma sätt avgörs frågan idag: Är det Israels Gud, Herren, som är Gud eller är det Koranens gud, Allah, som är Gud?

Att läsa Kungabokens berättelse är precis som att läsa dagens motstånd från islam som menar att Allah är Gud och inte Herren. Det är som ett kalkeringspapper mellan vår tid och Baals tid som utspelade sig flera hundra år innan Jesu födelse.

När folket såg att Herrens eld föll ner på brännoffret efter en enkel bön av profeten Elia föll de ner på sina ansikten och bekände att det är Herren som är Gud. De ropade inte att det var Baal som är Gud eller Allah, utan Herren, Israels Gud.

Jesus är Herren

På samma sätt är det idag. Det är inte Allah som är Gud utan Herren. Många muslimer tar idag emot Jesus som Herren i sina liv och blir frälsta och räddade. Varken Baal eller Allah kan frälsa och rädda människor. Utan endast Herren, Israels Gud. 

Vem är denne Herre som folket som var med på Karmel bekände?

Rom 10:9 För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.

Det är Jesus som är Herren. Och när du bekänner att Jesus är Herren och tror i ditt hjärta att Gud har uppväckt honom från de döda ska du bli frälst. 

Jesus är den ende som kan frälsa och rädda. Varken Baal eller Allah kan frälsa. Det är endast Jesus Kristus som kan frälsa och rädda, han och ingen annan. 

Baal eller Allah hör inte dina bönor utan endast Herren Israels Gud. Det är detta som vi ser på berget Karmel.

Christer Åberg

#Baal #Islam #Allah #Herren #Israels Gud

Dela:

2 kommentarer

Lars-goran Marklund - 08/01-23 19:27
Låt inte dig lura dig! Endast de visa och misstänksamma ser det ingen annan ser.
Gud💓 är den enda man ska be till
💓Jesus är hans son, och hans undervisning ska varje människa följa i hjärtat.
Vilken bra artikel 😀 Gud välsigne dig😊


Maria - 09/01-23 20:36
Mycket bra skrivet!


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 15 juli 2024, vecka 29 och klockan är 06:59. Ragnhild och Ragnvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-14 23:46
Bed att jag får den hjälp av Gud som jag behöver Gud vet, tack 🙏 .

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM