Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Bibelläraren Ebbe Bohlin varnar: Vi måste förstå att bortryckandet kan ske när som helst!

Holger Nilsson
2023-04-16 16:49

GÄSTBLOGG - Alla åsikter är skribentens egna.

/bild/jesus-kommer-1681656323.jpg

I denna artikel tar vi upp en viktig fråga som är av intresse för många kristna - nämligen Jesu återkomst och vad det innebär för oss som tror. Vi citerar bibelläraren Ebbe Bohlin och hans bok "Vad lider natten", där han förklarar vad som enligt bibeln kommer att hända vid Jesu återkomst. Bohlin skiljer på begreppen bortryckandet och uppenbarelsen, och förklarar vad som kommer att hända vid varje tillfälle. Läs vidare för en djupgående förklaring om denna viktiga händelse som kan inträffa när som helst.

Hämtade av Jesus - Det sker med de troende då Jesus kommer. Vi behöver förstå att denna händelse kan inträffa när som helst!

Bibelordet talar om detta och vi skall citera vad bibelläraren Ebbe Bohlin, som var föreståndare för Bibelinstitutet i Orsa, skriver i sin bok Vad lider natten:

BORTRYCKANDET

”Ty Herren skallsjälv stiga ned från himmelen.  Och först skola de i Kristus döda uppstå; sedan skola vi som då ännu leva och hava lämnats kvar bliva jämte dem bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötes” 1 Tess. 4:16-17.

”Och om jag än går bort för att bereda eder rum, så skall jag dock komma igen och taga eder till mig.” Joh; 14: 3.

”Ty Gud har icke bestämt oss till att drabbas av vrede, utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus” - ”Som frälsar oss undan den kommande domen.” 1 Tess. 5:9, 1:10.

”Men när detta begynner ske, då män I resa eder upp och upplyfta edra huvuden, ty då nalkas eder Förlossning.” Luk. 21: 28.

”Denne Jesus, som har blivit upptagen från eder till himmelen, han skall komma igen på samma sätt som I haven sett honom fara upp till himmelen.” Apg. 1: 11.

UPPENBARELSEN

”Herren Jesus uppenbarar sig från himmelen med sin makts änglar, i lågande eld, och låter straffet drabba dem som icke känna Gud, och dem som icke äro vår Herre Jesu evangelium lydiga. Han kommer för att förhärligas i sina heliga och visa sig underbar i alla dem som hava kommit till tro.” 2 Tess. 1: 6-10.

”När han kommer med alla sina heliga.” 1 Tess. 3: 13.

”Och då skall Människosonens tecken visa sig på himmelen, och alla släkten på jorden skola då jämra sig. Och man skall få se Människosonen komma på himmelens skyar med stor makt och härlighet.” Matt. 24: 30.

”Se, han kommer med skyarna, och allas ögon skola se honom.” Upp. 1: 7.

”Och han skall den dagen stå med sina fötter på Oljeberget. - Då skall Herren, min Gud, komma, -ja, du själv och alla heliga med helig.” Sak. 14: 1─5.

Av detta finner vi alltså, att bortryckandet innebär, att församlingen blir upptagen för att möta  Kristus i luften före den stora vedermödan. Uppenbarelsen äger rum, då Kristus kommer med de heliga för att göra ett slut på vedermödan genom att hålla en rättfärdig dom på jorden bland då. levande folkslag. (Matt. 25: 31-46.)

Vid bortryckandet kommer Kristus i luften för att hämta sina heliga. Vid uppenbarelsen kommer han till jorden med de heliga. Han kommer såsom brudgum för att föra hem sin brud. (Ef. 5: 25-32.) Men vid uppenbarelsen kommer han i sin bruds sällskap. “Vid bortryckandet skall församlingen evakueras undan djävulens och antikrists skräckregemente.

Vid uppenbarelsen skall tusenårsriket begynna. (Apg. 15: 13-17.)

Den första etappen av hans tillkommelse innebär alltså för de heligas vidkommande intet mindre än att de bortförs från jorden för att församlas till Herren. (1 Tess. 2: 1.) Därför väntar församlingen med iver denna stora händelse. Den väntar inte på antikrist och vedermödan, utan på det saliga hopps fullbordan, som säger: Herren har berett oss rum och han skall komma för att hämta oss hem till sig. Och detta skall han göra innan den antikristliga nöden sveper in över världen.

Ära vare hans namn!

Vi ser här i denna uppställning att Bohlin skiljer på Bortryckandet och Uppenbarelsen, bortryckandet av de troende och uppenbarelsen av Jesus då han kommer ned till jorden och Oljeberget. Det är av stor vikt att denna åtskillnad görs.

Det är dags att plocka fram de gamla böckerna skrivna av gudsmän som handlar om Jesu tillkommelse. Dessa ger exempel på klassisk förkunnelse som tidigare fanns i svenska frikyrkor.

Förändringen i eskatologisk undervisning

Men en förändring har skett under senare år. Den inleddes med att en bok utgavs som var skriven av Georg Ladd, De yttersta tingen. Denna bok togs in som en del i en större förändring som genomfördes på Örebro Missionsskola, numera Örebro Teologiska Högskola. Förändringen leddes av Sigfrid Deminger.

Ladds bok mötte ett stort motstånd men bokens inriktning fick ändå vara av avgörande betydelse för undervisningen i eskatologi för blivande pastorer. Mikael Tellbe som nu undervisar pastorer i detta ämne följde den inriktning som Ladds bok var starten på. Det har visat sig vara djupt olyckligt på flera sätt. En levande eskatologi är nu sällsynt,

Man talar om symbolisk tolkning av Uppenbarelseboken, och att det är Johannes budskap till de kristna under romarriket. Johannes sägs kodade budskapet för att inte kejsaren skulle kunna utläsa kritiken mot hans system.

Uppenbarelseboken är ingen mänsklig produkt

Det är fjärran från vad Bibeln själv säger om Uppenbarelseboken, den är just vad namnet anger, en Uppenbarelse från Gud, ingen delvis en mänsklig produkt. Upp. 1:1 visar tydligt att det handlar om en uppenbarelse från Gud. 

För att studera denna omläggning av den eskatologiska undervisningen på Örebro missionsskola se Oscar Svenssons uppsats vid Göteborgs universitet:  gupea_2k077_48674_1.pdf

Ladds bok och Tellbes egen bok Lammet och odjuret har dels lett till tystnad om budskapet om Jesu tillkommelse, samt att väntan på att Jesus kan komma snart, när som  helst, har i stort sett försvunnit i de kristna kyrkorna – bägge dessa frukter är lika illa.

Holger Nilsson

#Ebbe Bohlin #Holger Nilsson #Flammor #Bortryckandet #Uppryckandet #Uppenbarelsen

Dela:

1 kommentarer

Bertil Rosenius - 17/04-23 08:07
Tack Holger!

Vi får inte förneka att Uppenbarelseboken en gång var en framtida profetia, som vår generation nu står inför uppfyllelsen av .

Ett uppryckande kommer äga rum, innan Guds vrede drabbar jorden. Denna vrede blir ett svar på den tilltagande ondskans kraftfulla eskalerande, då Antikrists öppet träder fram.


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det tisdagen den 23 juli 2024, vecka 30 och klockan är 14:41. Emma har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-23 08:35
Vill ha hjälp med förbön. Min kropp, det känns att något är fel. Vill ha hjälp med helande bön. Välsignelse till er Amen

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Gunilla Persson kom med helikopter och berättade om Jesus på tältmöte i Örnsköldsvik

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 20/07-24 17:27
https://www.nowtheendbegins.com/joe-biden-told-donors-time-to-put-trump-in-a-bullseye/ Hej Susse det var på den länken jag läste det.

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM