Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Sanningen om Markus 13:32

Christer Åberg
2024-01-16 03:43

Undervisning

Mark 13:32-33

Markus 13:32-33.

Mark 13:32 får jag ofta kastad i ansiktet av en del som förnekar Jesu Gudom. Men Jesus förnekar inte sin Gudom i den här versen. Nu ska vi gå igenom bibelversen och se vad den verkligen talar om.

Mark 13:32 Men om den dagen eller stunden vet ingen något, inte änglarna som är i himlen, inte heller Sonen, utan bara Fadern. 33 Var på er vakt, vaka och be, för ni vet inte när tiden är inne.

Jesus säger inget om sin Gudom här. Han förnekar alltså inte sin Gudom, därför går det inte använda texten till att försöka "bevisa" att Jesus inte är Gud.

Jesus talar överallt i Bibeln om att han är Gud, därför kan man inte rycka loss den här versen och påstå att den talar om någonting annat som den inte talar om. Hade Jesus menat här att han inte är Gud då hade han sagt det, men då hade han ju inte kunnat tala om sig som Gud överallt annars i Bibeln.

Vara redo

Vad handlar texten egentligen om? Texten handlar om att Jesus säger att vi ska vara redo när han kommer tillbaka, vilket han tydligt säger i vers 33. När Jesus talar brukar han ha en poäng som vi ska förstå, och hans poäng i den här texten är att vi ska vara redo.

Poängen är denna att vi ständigt ska vara på vår vakt genom att vaka och be eftersom vi vet inte när tiden är inne.

Änglarna är inte allsmäktiga

För att få sina lärjungar att förstå detta använder Jesus en retorisk berättarteknik för att förklara att den dagen eller stunden vet ingen något. Och då började han med änglarna som är i himlen. Trots att de var i himlen så visste de inte något. Och det var inte så konstigt eftersom de inte var allsmäktiga. 

Sonen blev människa

Därefter säger han "inte heller Sonen". Sonen var i det här fallet på jorden som människa  till skillnad mot änglarna som var i himlen. Och som människa hade Jesus underordnat sig Fadern och blivit gjord ringare än änglarna, vilket det också står i Hebreerbrevet 2:7.

Det är då Jesus säger i det här sammanhanget att det bara är Fadern som vet dagen och stunden. Det rör sig alltså inte om att förneka sin Gudom. Det är istället ett mycket effektivt retoriskt berättarknep som inte alls går emot Jesu övriga ord.

Medan Jesus är i sin fysiska kropp på jorden, är han inte allvetande. Paulus förklarar att Jesus, "vilken, då han var i Guds gestalt, inte ansåg det som en rövad skatt att vara jämlik Gud, utan utgav sig själv, och tog på sig en tjänares gestalt, och blev lik oss människor." (Fil 2:6–7). "utgav sig själv" går också översätta med att han tömde på sig själv, vilket betyder att Jesus abdikerade sina rättigheter att manifestera gudomens fulla natur, vad teologer kallar kenosis . Det betyder inte att Jesus någonsin inte var Gud. Det är mer som att en del av hans gudom var i viloläge. Allt som han behövde veta uppenbarade Fadern för honom (Joh 15:15).

Men de som förnekar Jesu gudom förnekar också att han blev människa, som vi lyfter fram i varje jul. Men om du accepterar att Jesus blev människa kommer du också förstå vad han säger här.

Fader

Men många som använder Mark 13:32 för att förneka Jesu gudom, förnekar också att han är Guds Son, men här verkar de inte ha några problem med att Gud skulle vara "Fader". Är Gud Fader då är ju Jesus hans Son. Det är alltså ingen rim och reson på hyckleriet. 

Detta är ett vanligt knep bland de som inte tror på Bibeln att de försöker hitta något i Bibeln som de inte tror på för bevisa sin falska tes. Plötsligt är bibeln "rätt" när de ska bevisa sin otro! 

Man ska läsa hela Bibeln och inte rycka loss enskilda bibelverser ur sitt sammanhang, för då kan man få vilken villolära som helst att verka vara riktig, eller ännu värre: man citerar bara en del av versen som jag också har stött på.

Efter uppståndelsen

Efter Jesu död och uppståndelse fick Jesus enligt Matteus 28:18 all makt i himlen och på jorden av Fadern. Detta hade han alltså inte innan sin död och uppståndelse. Men nu hade han inga som helst begränsningar som människa.

På samma sätt gäller det med hans allvetande. Efter sin uppståndelse visste Jesus tider och stunder. Ett exempel på detta är när lärjungarna frågar när riket återupprättas åt Israel i Apg 1:6-7.

Då svarar Jesus att "Det är inte er sak att veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt". Han säger inte här att han inte visste, utan bara att det inte var lärjungarnas sak att veta tider och stunder. Jesus visste naturligtvis nu tider och stunder på samma sätt som han också hade fått all makt i himlen och på jorden.

Christer Åberg

#Jesus är Gud #Allsmäktig #Allvetande #Villolära

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 17/01-24 02:09
Det enda som lärjungarna skulle tyda sa:💖Jesus var "Se tidens tecken och vaka för ändens tid är nära". Det ❤️Gud bestämt blir det, rättare sagt 👍💥Tro. För Herren är inget omöjligt.
Bra ❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 15 juli 2024, vecka 29 och klockan är 06:45. Ragnhild och Ragnvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-14 23:46
Bed att jag får den hjälp av Gud som jag behöver Gud vet, tack 🙏 .

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM