Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Vad var det som hände? - Angående det väpnade upproret i Ryssland

Christer Åberg
2023-06-25 11:50

Ryssland

/bild/uppror-1687685534.jpg

Bild: Aftonbladet. 

Den paramilitära privatarmén Wagnergruppen, bestående av 25 000 soldater, hade intagit tre städer i Ryssland – Rostov-na-Donu, Voronezj och Lipetsk – varav en av dem var en miljonstad. Nu var de på väg mot den gigantiska huvudstaden Moskva med sina 12,6 miljoner invånare.

Igår klockan 15.30 hörde jag den kända Ekot-signalen ljuda i radion och tänkte: "Va, börjar Ekot redan vid den här tiden?" Nyhetssändningen inleddes med: "Vi har en extrasändning på grund av den mycket allvarliga situationen i Ryssland." 

Väpnat uppror i Ryssland

Då fick jag veta att det pågick ett väpnat uppror i Ryssland och att det kunde vara lika allvarligt som oktoberrevolutionen 1917, som ledde till det ryska inbördeskriget. När jag fick höra vad som hände i Ryssland kände jag hur huden knottrade sig på mig.

Den paramilitära privatarmén Wagnergruppen, bestående av 25 000 soldater, hade intagit tre städer i Ryssland – Rostov-na-Donu, Voronezj och Lipetsk – varav en av dem var en miljonstad. Nu var de på väg mot den gigantiska huvudstaden Moskva med sina 12,6 miljoner invånare. 

Putins tv-tal

Tidigare på morgonen hade en uppenbart pressad president Vladimir Putin hållit ett fyra minuter långt tv-tal till det ryska folket och utan att nämna Wagnergruppens ledare vid namn kallade han upproret för "förräderi" och "en dolk i ryggen på vår nation".

Händelseutvecklingen tog sin början på kvällen den 23 juni. Wagnergruppens ledare, Jevgenij Prigozjin, anklagade då militärledningen i Moskva, särskilt ryska försvarsministern Sergei Shoigu och försvarsstabschefen Valerij Gerasimov, för att ha dödat tusentals soldater i en attack mot hans privata armé. Wagnergruppen är involverad i konflikten i Ukraina. Han sa: "Wagners Befälhavarråd har fattat ett beslut. Vi måste stoppa ondskan som kommer från landets militära ledning."

Plötslig reträtt

Men innan de hade nått Moskva togs det plötsliga beslutet om reträtt på kvällen den 24 juni. Wagnerledaren ska då ha haft samtal med Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko och tillsammans nådde de en överenskommelse om att dra tillbaka trupperna från Ryssland. 

Prigozjin hävdade att beslutet fattades för att "undvika ett blodbad". En talesperson uppgav även att Prigozjin kommer att resa till Belarus. Det verkar som att varken Prigozjin eller de soldater som deltog i upproret kommer att straffas. Så, vad var det egentligen som hände?

Jesus frälser och ger en framtid och ett hopp

Det jag kan säga är att vi lever i en mycket allvarlig tid, en tid som beskrivs som den sista tiden i Bibeln. Vi behöver mer än någonsin berätta för våra medmänniskor om Herren Jesus Kristus så att de kan ta emot honom och därigenom bli frälsta och räddade. Jesus är den enda som har förmågan att frälsa, rädda och ge oss en framtid och ett hopp.

Christer Åberg

#Ryssland #Putin #Uppror #Statskupp #Ukraina #Ukrainakriget #Inbördeskrig #Wagnergruppen #Oktoberrevolutionen #Sergej Sjojgu #Belarus #Aleksandr Lukasjenko #Valerij Gerasimov #Jevgenij Prigozjin

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 26/06-23 05:23
Bara en dåre gillar krig!Är det uppror eller Ryssk propaganda?. Sk spel för galleriet. Vlsa världen att alla gillar ej Putins krig. Läs Bibeln och bli vis.
Bra artikel Christer! 💥👍👍


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 15 juli 2024, vecka 29 och klockan är 07:27. Ragnhild och Ragnvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-14 23:46
Bed att jag får den hjälp av Gud som jag behöver Gud vet, tack 🙏 .

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM