Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Vilddjurets tal och dess betydelse

Christer Åberg
2023-04-17 10:07

Profetiskt

/bild/666-1681717311.jpg

I den bibliska grundtexten finns det flera ord som kan översättas till "märke" på hebreiska och grekiska, och dessa används i olika sammanhang för att beskriva olika typer av märkning eller stämpling. En av dessa märkningar som nämns i Uppenbarelseboken är "vilddjurets märke", som alla människor tvingas ta på högra handen eller i pannan för att kunna köpa eller sälja. I denna artikel kommer vi att undersöka vad dessa ord betyder och hur de kan relateras till märkningstekniker som används idag.

Upp 13:16 Och det får alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, till att ta emot ett märke på sin högra hand eller på sina pannor, 17 så att ingen ska kunna köpa eller sälja, utom den som har märket eller vilddjurets namn eller dess namns tal. 18 Här är visdomen. Den som har förstånd kan räkna ut vilddjurets tal, för det är en människas tal och dess tal är 666.

Det finns flera ord som kan översättas till "märke" på hebreiska och grekiska i grundtexten, beroende på sammanhanget.

Ett vanligt hebreiskt ord som används är "תָּו" (tav), vilket betyder "märke", "tecken" eller "stämpel". Det används ofta i samband med att Gud sätter ett märke eller en stämpel på människor, exempelvis när han satte ett märke på Kains panna för att skydda honom från hämnd (1 Mos 4:15).

Ett annat hebreiskt ord som används är "חָתַם" (chatam), vilket betyder "att stämpla" eller "att försegla". Detta ord används ofta för att beskriva när något är stängt eller förseglad, exempelvis när Daniel fick en vision om att "försegla synen och profetian" (Dan 9:24).

På grekiska används ordet "χάραγμα" (charagma), vilket betyder "ett märke" eller "en prägel". Detta ord används i Uppenbarelseboken när det talas om "vilddjurets märke" som sätts på människor under den sista tidens stora vedermöda (Upp 13:16).

En prägel är en höjd eller fördjupning som är permanent tryckt, etsad, stansad, eller inristad i ett material. Det kan också hänvisa till det verktyg eller maskin som används för att göra höjden eller fördjupningen på materialet.

Prägling kan användas för att skapa dekorativa eller funktionella effekter på en mängd olika material, inklusive papper, kartong, läder, metall och plast. Det kan också användas för att skapa tryckta mönster eller texturer, eller för att göra permanenta märken som signaturer, logotyper, eller andra identifierande symboler.

Präglingstekniken är vanligt förekommande i konst- och hantverksindustrin, såsom bokbinderi, läderarbeten, metallbearbetning och pappersproduktion. Det används också i säkerhets- och autentiseringsapplikationer, såsom för att skapa vattenstämplar på bankvaluta och officiella dokument.

Tatuering

Det är möjligt att sätta en prägel på en människas hud. Detta kan göras genom att använda en teknik som kallas tatuering, där bläck injiceras under huden för att skapa permanenta mönster eller bilder. Tatueringar kan göras av professionella tatuerare med specialutrustning och tekniker som är avsedda att minimera smärta och risker för infektion.

Det finns också andra tekniker som kan användas för att skapa temporära präglingar på huden, såsom användning av stämplar, tryckning eller stenciler. Dessa tekniker är inte permanenta och kan tvättas bort eller försvinna över tid.

Uppenbarelseboken 13:16-18 talar om "vilddjurets märke", som alla människor tvingas ta på högra handen eller i pannan för att kunna köpa eller sälja. Även om det inte specifikt nämns i texten om det är en prägling eller tatuering, tolkas det ofta som en symbolisk beskrivning av en prägling, kanske i form av en tatuering eller ett märke som på något sätt kommer att vara permanent på kroppen.

Vilddjurets tal och dess betydelse

Ordet "charagma" som används i Uppenbarelseboken 13:16 på grekiska kan översättas på flera olika sätt beroende på sammanhanget och översättningens syfte. Här är några möjliga översättningar:

Märke, namn och tal

"Vilddjurets märke" som nämns i Uppenbarelseboken består av en kombination av märke, namn och tal. I Uppenbarelseboken 13:16-18 beskrivs det att alla människor kommer att tvingas ha ett märke på högra handen eller i pannan för att kunna köpa eller sälja. 

Märket kommer att innehålla namnet eller numret för "vilddjuret", vilket är symbolen för antikrists och satans makt. Numret associeras med 666, som en symbol för fullständig ondska och motsättning till Gud. Således är vilddjurets märke en kombination av märke, namn och tal.

Vad betyder märket?

Detta tal, 666, har länge förbryllat läsare av Uppenbarelseboken, men det finns olika tolkningar av vad det kan betyda.

En möjlig förklaring är att det symboliserar en person eller en institution som är antikristlig och står i opposition till Gud. Talet 666 kan också representera människans ofullkomlighet eller brist på fullständighet, då det är en siffra som ligger precis under det fullständiga talet 777, som representerar Guds fullkomlighet.

När Johannes säger att den som har förstånd kan räkna ut talet, kan det tolkas som att han uppmanar läsarna att använda sin visdom och förståelse för att se igenom symboliken och förstå vem eller vad som avses med siffran 666.

Det kan också tolkas som att Johannes avslöjar det här talet för att varna de kristna mot att följa vilddjuret, som representerar en falsk religion eller ideologi som står i opposition till Kristus och Gud.

Köpa eller sälja

Enligt Uppenbarelseboken 13:16-17 krävs "vilddjurets märke" för att en person ska kunna köpa eller sälja. Det finns flera möjliga tolkningar av vad detta kan innebära, men en tolkning är att det är ett symboliskt sätt att beskriva att människor som inte har tagit emot "vilddjurets märke" kommer att förvägras möjligheten att delta i det ekonomiska systemet som styrs av den auktoritet som märket representerar.

Det kan också ses som en beskrivning av hur människor som motsätter sig denna auktoritet kommer att bli utestängda från det ekonomiska systemet och därmed tvingas leva utanför samhället. Denna tolkning innebär att "vilddjurets märke" representerar en form av tvång och underkastelse, där människor som inte vill ta emot märket tvingas ta konsekvenserna av detta beslut.

Dödas

Det finns en beskrivning i Uppenbarelseboken 13:15 om att de som inte tillber vilddjurets bild ska dödas. Detta kan tolkas som att människor kommer att bli tvingade att tillbe vilddjurets bild och att detta är en förutsättning för att överleva. Detta kan också kopplas till beskrivningen av "vilddjurets märke" i föregående verser, där det krävs för att människor ska kunna köpa eller sälja.

Med andra ord, för att kunna få detta märke måste människor som är kvar på jorden tillbe vilddjurets bild. Tillber de inte bilden kan de inte köpa eller sälja eftersom de då har inget märke.

Vilddjurets märke" fungerar som en slags legitimation som gör det möjligt för människor att köpa och sälja. Eftersom Uppenbarelseboken 13:16-17 beskriver att det kommer att krävas "vilddjurets märke" för att människor ska kunna köpa eller sälja.

"vilddjurets märke" fungerar som en form av identitetshandling i det antikristliga riket.

Chip

Vissa tolkar "vilddjurets märke" som en form av mikrochip eller RFID-implantat som skulle användas för att identifiera människor och spåra deras rörelser. Denna tolkning har blivit alltmer vanlig under de senaste åren med den ökande användningen av teknik som tillåter spårning och övervakning av människor.

Det är också värt att notera att mikrochip-implantat för identifiering och spårning av människor är ett kontroversiellt ämne som debatteras inom många samhällen och kulturer. Vissa ser det som ett användbart verktyg för säkerhet och övervakning, medan andra ser det som en invasion av personlig integritet och frihet.

Med tanke på att vilddjurets märke innehåller både namn och tal, alltså kan ha mycket information, så är en sådan tolkning inte omöjlig.

Andra tolkar att märket är ett betalningsmedel likt ett bankkort som man blippar i affären. Men faktum är att det står inte i texten att man betalar med märket utan det står att den som inte har märket kan inte köpa eller sälja.

Ekonomiskt och religiöst kontrollsystem

När jag läser Uppenbarelseboken 13 så ser jag att det är både ett religiöst och ekonomiskt kontrollsystem. För att kunna köpa och handla måste vilddjuret tillbes. Ekonomin används som påtryckningsmedel för att tvinga människor att tillbe vilddjuret. Ändamålet är inte ekonomin utan tillbedjan så att människor böjer sig för djävulen och antikrist.

I Uppenbarelseboken beskrivs Antikrist eller vilddjuret som en symbol för en ond och destruktiv makt som försöker förleda människor bort från Gud och den sanna tron. Vilddjuret beskrivs som en makt som har stor politisk och ekonomisk makt, men det finns också religiösa inslag i dess beskrivning, som till exempel uppmaningen att tillbe dess bild.

Hur tas märket emot?

En del människor är oroliga över att de kanske oavsiktligt eller omedvetet har fått Vilddjurets märke. Men det finns ingen anledning att vara rädd. För att få märket måste man först tillbe Vilddjurets bild. 

Att tillbe bilden innebär att man underkastar sig Vilddjuret och visar att man är en lojal medborgare i dess rike. Därefter får man märket som ett bevis på att man är en godkänd medborgare. 

Om man inte har tillbett Vilddjurets bild har man inte tagit emot märket. Så du behöver inte vara rädd att du oavsiktligt eller omedvetet har fått märket.

Har du tagit emot Jesus?

Vi lever i den sista tiden. Därför är det viktigt att man här och nu har tagit emot Herren Jesus Kristus och är frälst. Har du tagit emot Jesus? Gör det! Det är hög tid för detta nu!

Liksom inte märket bara faller över dig utan att du medvetet har tagit emot det, faller inte heller frälsningen ovetandes över dig. Du måste alltså personligen och medvetet ta emot Jesus, bekänna honom som Herren och tro att Gud har uppväckt honom från de döda. Då blir du frälst!

Christer Åberg

#Antikrist #Vilddjuret #Antikrist märke #666 #Kontrollsystem

Dela:

1 kommentarer

Peter Kullander - 17/04-23 10:28
Bra och ödmjuk tolkning i ett svårt ämne med en vägledning till frälsning i slutet.


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-05-23 22:05
Be för att jag bir helad och fri från psykisk sjukdom,och kan sluta med medicin,

2 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade

John Bunyan och "Kristens resa": En av den kristna litteraturens mest inflytelserika verk

Musik och vittnesbörd i Allianskyrkan den 25 maj

En andlig resa i Hasselas stillhet och naturskönhet

Skapelsen del 1 - I början skapade Gud himmel och jord

Jesus har farit upp under jubel

Gud har farit upp under jubel - Profetia på Jesu Kristi himmelsfärd

Christer Åberg sjunger "Du behöver Jesus" i programmet "Varför Jesus?"

Varför Jesus? Christer Åberg Kanal 10 den 8 maj

Jag ska aldrig dö - Christer Åberg, Nenne Lindberg


Senaste kommentaren

Svensson - 23/05-24 20:28
Jag tackar dig Christer Åberg för denna undervisning i Jesu nasarens namn.

Skrevs i Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM