Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Flickan med spådomsanden

Christer Åberg
2024-06-13 20:34

Undervisning

Flickan med spådomsanden.

Slavflickan följde efter Paulus och hans följeslagare i flera dagar och ropade.

Texten avslöjar att hon inte gjorde detta av fri vilja. Hon var utnyttjad av sina ägare och skaffade dem stora inkomster genom att spå. De var bara intresserade av att tjäna pengar; de brydde sig inte om henne. Så är det med Djävulen. Han utnyttjar dig för egen vinning och bryr sig inte om dig.

Apg 16:16 Och det hände när vi gick till bönen, att vi mötte en slavflicka som var besatt av en spådomsande och som skaffade sina herrar stora inkomster genom att spå. 17 Hon följde efter Paulus och oss och ropade och sa: Dessa män är Guds den Högstes tjänare, som förkunnar för oss frälsningens väg. 18 Och detta gjorde hon i många dagar. Men Paulus blev upprörd och vände sig om och sa till anden: Jag befaller dig i Jesu Kristi namn att fara ut ur henne. Och i samma stund for den ut. 19 Men då hennes herrar såg att deras hopp om förtjänst var ute, grep de Paulus och Silas och släpade dem till torget inför stadens myndigheter.

Detta hände under Paulus andra missionsresa, i staden Filippi. Filippi var en romersk koloni i Makedonien (nuvarande Grekland). De mötte en slavflicka som hade en spådomsande i sig som gjorde att hon kunde spå. 

Python

I den grekiska texten används ordet "python", vilket antyder att hon var en form av orakel eller sierska, som ansågs ha förmågan att kommunicera med gudarna och förutsäga framtiden. Att denna ande faktiskt gav henne förmågan att spå avslöjas tydligt senare i texten då hon blir befriad från den. Då miste hon sin förmåga. 

Men hennes förmåga kom inte från Gud utan från en ond ande. Och detta är viktigt att ha klart för sig. 

Bara för att du har en "förmåga" innebär det inte att den är från Gud. Blir Jesus förhärligad i det du gör, eller är det någon eller någonting annat som blir det? Den helige Ande förhärligar alltid Jesus. Onda andar förhärligar aldrig Jesus.

Gåva?

Jag vill också säga att en del kanske påstår att kunna spå är en gåva som de har haft hela livet. Då är min fråga: När tog du emot denna gåva? Då kanske du säger att du inte har tagit emot den utan att du bara har haft den. 

Då är mitt svar att det inte är en gåva, utan något som har blivit påtvingat dig. Hade "gåvan" varit från Gud, hade han frågat dig om du ville ta emot den av fri vilja. Han påtvingar aldrig någon. 

Utnyttjad

Att hon verkligen var påtvingad av denna ande avslöjas av att hon var en slavflicka. Hon var alltså tvingad av sina ägare att spå. Varför? Jo, så att de kunde tjäna pengar på henne. 

Texten avslöjar att hon inte gjorde detta av fri vilja. Hon var utnyttjad av sina ägare och skaffade dem stora inkomster genom att spå. De var bara intresserade av att tjäna pengar; de brydde sig inte om henne. Så är det med Djävulen. Han utnyttjar dig för egen vinning och bryr sig inte om dig.

Hånade

Slavflickan följde efter Paulus och hans följeslagare i flera dagar och ropade: 

"Dessa män är den Högste Gudens tjänare, som förkunnar för oss frälsningens väg." 

Detta kan tyckas vara rätt, men Paulus blev upprörd. Varför då? Förmodligen var det inget evangelisationsutrop hon gjorde som var välbehagligt, utan hon kanske hånade dem. Att ha någon skrikande efter sig flera dagar ger ju en motsatt effekt. 

Jag har själv fått erfara hur människor har sagt rätt saker, men med hånfull röst för att förminska budskapet om Jesus. Dessutom har jag läst en alternativ översättning som lyder "förkunnar för oss en frälsningens väg", alltså en väg bland många andra, men det finns bara en enda väg till Fadern och det är genom Jesus Kristus. Det finns inget annat sätt att bli frälst på och ingen hånande demon kan ändra på det.

Befriad

"Jag befaller dig i Jesu Kristi namn att fara ut ur henne. Och i samma stund for den ut."

Jag kommer så väl ihåg när jag läste detta för första gången då Paulus säger detta till henne. Omedelbart for demonen ut. Jag blev tagen av det. Först undrade jag hur Paulus vågade säga detta, men när jag såg resultatet av hans ord blev jag förundrad. "Wow!" 

Han befallde i Jesu namn, inte i sitt eget, och när han då talade i Jesu namn var demonen tvungen att lyda. Det var till demonen han talade, inte till flickan. Effekten lät inte vänta på sig. Direkt blev flickan fri. Det var inga flera timmars lång befrielse och kamp. Det skedde omedelbart.

Att hon verkligen blev fri avslöjades av att hennes herrar "såg att deras hopp om förtjänst var ute". Undret var ett faktum. Både hon själv och omgivningen märkte det. Så är det med tron på Jesus. Människor kommer att se att du har mött honom.

Auktoritet

Vi ser i denna historiska skildring av Lukas (Lukas var med på resan och ett ögonvittne, vilket förklarar "oss" i vers 17) att spådomsandar finns och kan ge människor förmåga att spå, men att det är någonting ont och binder människor. 

Vi ser också att Jesu namn är mycket starkare än dessa spådomsandar. Och vi ser dessutom att vi har auktoritet i Jesu namn så att vi kan driva ut dessa onda andar.

Övernaturligt liv

Anledningen till att jag har skrivit den här texten är för att jag vill göra dig uppmärksam på att du inte ska vara ledd eller styrd av spådomsandar. Det är alltså ingenting att leka med. Det rör sig om onda andar. 

Det är mycket bättre att vara ledd av den helige Ande. Vi ser exempel i Bibeln på hur de var ledda av den helige Ande. Dessutom mår man bra av att vara ledd av den helige Ande. Där Herrens Ande är, där är det frihet, står det i Bibeln. Man blir alltså inte bunden och fylld av rädsla och fruktan.

Den kristna trosvandringen med Jesus Kristus är ett övernaturligt liv där du kan vara ledd av den helige Anden och användas av Andens gåvor. Du behöver inte söka dig till onda andars läror för att få uppleva något övernaturligt. Tron på Jesus har fungerat i 2000 år, och det gör den också idag. Det står ju i Bibeln att Jesus Kristus är densamme igår, idag och i evighet.

Har du tagit emot Jesus? Är du frälst? Ta emot Herren Jesus Kristus nu så blir du frälst!

Christer Åberg

#Spådom #Spådomsande #Slavflickan #Häxeri #Spådomskonster #Befrielse #Demoner #Ond ande #Besatt #Trolldom

Dela:

2 kommentarer

Anders - 14/06-24 17:13
Amen! Ett viktigt budskap i en allvarlig tid. Låt dig fyllas av Helig Ande. Då blir du fri på riktigt!

”Men om det är med Guds ande jag driver ut demonerna, då har Guds rike nått er.”
‭‭Matteusevangeliet‬ ‭12‬:‭28‬


Lars-goran Marklund - 15/06-24 04:57
Den ondes ekorrhjul ska man inte gå i.
Onda tankar ger onda handlingar.
Be ❤️Gud tar bort dem ur ditt liv och det blir bättre 💥💥💥💖Jesus Kristus gör dig fri 🙂ta emot han och du blir frälst.
Bra ❤️❤️❤️


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 15 juli 2024, vecka 29 och klockan är 08:16. Ragnhild och Ragnvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-14 23:46
Bed att jag får den hjälp av Gud som jag behöver Gud vet, tack 🙏 .

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM