Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Pingstens mirakel bekräftar treenigheten

Christer Åberg
2023-05-28 12:52

Undervisning

/bild/dha-1685271043.jpg

 I Johannesevangeliet kapitel 14, talade Jesus till sina lärjungar om att skicka en annan Hjälpare efter sin egen himmelsfärd. Den Hjälparen som Jesus hänvisade till är den Helige Ande.

Joh 14;16 Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan Hjälpare*, för att han ska vara hos er för alltid,   17 sanningens Ande, som världen inte kan ta emot, eftersom den inte ser honom och inte känner honom. Men ni känner honom, eftersom han förblir hos er och ska vara i er.18 Jag ska inte lämna er faderlösa, jag ska komma till er.
Joh 24:23 Jesus svarade och sa till honom: Om någon älskar mig, så håller han mitt ord. Och min Fader ska älska honom, och vi ska komma till honom och ta vår boning hos honom.

Jesus förklarade att när han skulle lämna jorden och återvända till Fadern, skulle han be Fadern att sända en annan Hjälpare till sina lärjungar. Den Helige Ande är Guds Ande som skulle komma och vara med de troende som en ständig närvaro och hjälpare.

Den Helige Andes funktioner

Den Helige Ande har flera funktioner och roller enligt biblisk undervisning. Han ger tröst, vägledning och kraft till de troende. Han undervisar och påminner dem om Jesus läror och hjälper dem att förstå Guds sanningar. Han ger också andliga gåvor till de troende för att tjäna Guds rike och stärker dem i sin andliga vandring.

Jesus talade om den Helige Ande som en Hjälpare eftersom han skulle vara närvarande i de troendes liv för att stötta dem, uppmuntra dem och ge dem kraft att leva i enlighet med Guds vilja. Genom den Helige Ande kan de troende ha en personlig relation med Gud och få hjälp och kraft att leva som Jesu efterföljare.

Treenigheten

Den Helige Ande är en del av Guds treenighet. Gud är en i tre personer: Fadern, Sonen (Jesus Kristus) och den Helige Ande. Den Helige Ande är inte en ersättare för Jesus, utan snarare en fortsättning av Guds närvaro och verksamhet bland de troende.

Jesus själv undervisade om den Helige Ande och förutsade hans ankomst efter sin egen bortgång. Den Helige Ande är närvarande i de troendes liv för att ge vägledning, tröst, kraft och styrka. Han hjälper de troende att förstå och tillämpa Jesu läror och att leva i enlighet med Guds vilja.

Så medan Jesus inte längre är fysiskt närvarande på jorden, fortsätter den Helige Ande att vara en närvaro och en hjälpare för de troende. Både Jesus och den Helige Ande spelar viktiga roller i den kristna tron, men de har olika funktioner och roller i Guds plan för människor.

Faderlösa?

Jesus talade om att inte lämna sina lärjungar "faderlösa" i Johannesevangeliet kapitel 14 och vers 18. I den kontexten förklarade Jesus för sina lärjungar att han skulle komma till dem igen genom den Helige Ande. Han lovade att de inte skulle bli övergivna eller lämnade ensamma efter hans bortgång.

När Jesus närmade sig sin död och uppståndelse förklarade han för sina lärjungar att han skulle lämna dem fysiskt och återvända till sin Fader i himlen. Detta kunde ha skapat oro och sorg hos lärjungarna, eftersom Jesus var deras lärare, ledare och förebild.

Men Jesus tröstade dem genom att lova att han inte skulle lämna dem utan tröst eller vägledning. Han sa att han skulle be Fadern att sända en annan Hjälpare, den Helige Ande, som skulle vara hos dem för evigt. Den Helige Ande skulle vara en närvaro och en hjälpare för dem och uppfylla deras behov.

Genom att säga att han inte skulle lämna sina lärjungar "faderlösa" visade Jesus att han fortsätter att vara närvarande i deras liv genom den Helige Ande. De skulle inte vara övergivna eller lämnade ensamma, utan de skulle ha en andlig förbindelse med Gud genom den Helige Ande.

På detta sätt garanterade Jesus sina lärjungar att de skulle ha Guds närvaro och hjälp även efter att han lämnat dem fysiskt. Han gav dem trygghet och försäkrade dem om att de skulle fortsätta att vara förbundna med Gud och ha stöd och hjälp genom den Helige Ande.

Komma och ta sin boning

Johannesevangeliet kapitel 14, vers 16-18 och vers 23 innehåller Jesu undervisning om den Helige Ande och hans löfte om att inte lämna sina lärjungar faderlösa. I dessa verser utlovar Jesus att be Fadern att sända en annan Hjälpare, den Helige Ande, som kommer att vara en ständig närvaro hos de troende.

Jesus påpekar att världen inte kan se eller känna igen den Helige Ande, men lärjungarna känner redan till honom eftersom han redan bor hos dem. Jesus bekräftar att han inte kommer att lämna sina lärjungar faderlösa utan att han kommer till dem genom den Helige Ande.

Dessa verser betonar att den Helige Ande kommer att vara en ständig och tröstande närvaro för lärjungarna efter Jesu bortgång. Genom den Helige Ande kommer Jesus själv att vara närvarande och aktiv i deras liv, även om han inte är fysiskt närvarande.

Dessa verser visar också den treeniga naturen hos Gud. Jesus talar om att be Fadern att sända den Helige Ande, och genom den Helige Ande kommer både Jesus och Fadern att vara närvarande hos de troende.

Så genom att betona att både Sonen, Fadern och den Helige Ande kommer att vara närvarande och göra sin boning hos de troende, kan man se en koppling till tron på treenigheten, där Gud är en i tre personer.

Med andra ord bekräfta pingstens under Guds treenighet.

Christer Åberg

#DHA #Den Helige Ande #Pingst #Pingstdagen #Treenigheten

Dela:

2 kommentarer

Andreas Alvin - 04/06-23 20:19
Mycket intressant Christer! Prisa Herren


Lars-goran Marklund - 08/06-23 05:35
Alla Goda ting är tre ❤️👍💖


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 15 juli 2024, vecka 29 och klockan är 08:21. Ragnhild och Ragnvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-14 23:46
Bed att jag får den hjälp av Gud som jag behöver Gud vet, tack 🙏 .

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM