Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Sanningen bakom Jesaja 53: Profetisk beskrivning av Jesu död på korset

Christer Åberg
2023-04-02 10:40

Påsken

/bild/kors-1680408632.jpg

Jesaja 53 är en av de mest centrala texterna i Gamla testamentet när det gäller profetisk beskrivning av Jesus Kristus och hans död på korset. Texten handlar om Messias som lider och offrar sig själv för mänsklighetens synder.

Här är en kort sammanfattning av några av de viktigaste punkterna i Jesaja 53:

Vers 3 beskriver Messias som en man av smärtor, som är föraktad och övergiven av människor. Han upplever stor smärta och lidande, och människor avvisar honom.

Vers 5 talar om Messias som den som blir "genomborrad för våra överträdelser" och "krossad för våra missgärningar". Detta syftar på hans offerdöd på korset som han blev fastspikad på, där han bar på våra synder och tog på sig straffet som vi förtjänade.

Vers 6 beskriver oss människor som vilsna får som vänt bort från Gud. Men i stället för att överge oss, sänder Gud sin tjänare, Messias, för att ta på sig våra synder och ge oss frid.

Vers 7 talar om Messias som ett lamm som slaktas. Detta återkopplar till påskalammet i Egypten, där ett lamm offrades för att rädda Guds folk från döden. På samma sätt offrar Messias sitt liv för att rädda människorna från syndens död.

Vers 8 beskriver hur Messias blir borttagen från livet och dödas, trots att han inte gjort något ont. Han blir dömd för våra synder och offrar sig själv för att föra frälsning till människorna.

Vers 9 talar om hur Messias begravs i en grav med rika män, vilket är en tydlig koppling till Jesu död och begravning.

Vers 10-12 beskriver Messias som den som offrar sig själv som ett skuldoffer för våra synder, men som sedan reser sig igen och ser "avkomlingar" och "leva länge". Detta syftar på Jesu uppståndelse från de döda och hans triumf över döden.

Observera vers 11 där Jesus beskrivs som Guds rättfärdige och att han kommer att göra många rättfärdiga. Det är Jesus som frälser oss när vi tror på honom. Han är den enda vägen till Fadern.

Sammanfattningsvis är Jesaja 53 en kraftfull profetisk beskrivning av Messias som lider och offrar sig själv för mänsklighetens synder, och som sedan reser sig igen för att erbjuda frälsning och evigt liv till alla som tror på honom. Det är en central text l Bibeln och en viktig påminnelse om Jesu offer och kärlek till oss människor.

Jesaja kapitel 53 - Profetian som uppfylldes i Jesus Kristus

 1. Vem trodde vår predikan? För vem blev Herrens arm uppenbarad? 
 2. Som en späd planta sköt han upp inför honom, som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät när vi såg honom, inget utseende som vi drogs till. 
 3. Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande. Han var som en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi inte respekterade honom. 
 4. Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad. 
 5. Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. 
 6. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg. Men all vår skuld lade Herren på honom. 
 7. Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Som ett lamm som förs bort för att slaktas, som ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. 
 8. Genom våld och dom blev han borttagen. Vem i hans släkte betänker att när han rycktes bort från de levandes land, blev han plågad på grund av mitt folks brott? 
 9. Han fick sin grav bland de ogudaktiga men var hos en rik vid sin död, för han hade inte gjort något orätt, och inget svek fanns i hans mun. 
 10. Det var Herrens vilja att slå honom och låta honom lida. När du gör hans liv till ett skuldoffer, får han se avkomlingar och leva länge, och Herrens vilja ska ha framgång genom hans hand. 
 11. Genom den möda hans själ har utstått får han se och bli tillfreds. Genom sin kunskap förklarar min rättfärdige tjänare de många rättfärdiga, och han bär deras skulder. 
 12. Därför ska jag ge honom de många som hans del, och de starka ska han få som byte, eftersom han utgav sitt liv i döden och räknades bland förbrytare, han som bar de mångas synd och gick in i överträdarnas ställe.

Christer Åberg

#Påsken #Profetia #Profetiskt #Bibeln #Jesaja 53

Dela:

1 kommentarer

Gunnel Grönstrand - 05/04-23 11:20
PS 22 också


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det onsdagen den 19 juni 2024, vecka 25 och klockan är 07:24. Germund och Görel har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-18 19:12
Be gärna för Linda som har fått besked om att hon har överaktivt immunförsvar och de vill behandla henne med immundämpande vacciner. Det känner inte Linda hon vill direkt. Vi ber för henne ♥

4 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd

Jesus och skriften på marken: Räddad från domen

Att vända andra kinden till: Vad Jesus egentligen menade


Senaste kommentaren

Lars-goran - 15/06-24 20:42
Lycklig är den som får 👍💥❤️Guds kraft. Jag är bara en enkel människa. Bekämpa begäret och du får kraft från 💖Jesus Kristus. Välj Kärleksvägen och du blir frälst💥👍❤️öppna ditt hjärta för Herren 🙂 Bra ❤️❤️❤️

Skrevs i Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM