Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Vad berodde korstågen på?

Christer Åberg
2023-10-24 12:17

Islam

Varför korstågen?

Ibland får jag frågan: "Vad tycker du om korstågen?" Men eftersom jag har begränsad kunskap om korstågen har jag naturligtvis haft svårt att svara på frågan. Dessutom kan ens åsikter vara färgade av ens perspektiv. Man kan inte riktigt fastställa vad som orsakade korstågen.

Det är vanligt att höra referenser till korstågen när man diskuterar våld inom islam, som om man ville säga "men se på korstågen, kristna var inte bättre." Men en sådan retorik stämmer inte överens med den historiska verkligheten. Korstågen, som ägde rum mellan 1096 och 1291, var ursprungligen en reaktion på flera hundra års muslimska erövringar genom krig, terror, våldtäkter, våld, mord på kristna och judar, samt förslavning och fördrivning av kristna från sina hemländer och områden.

Muslimernas erövringar

Medelhavet, en gång kristenhetens inre hav, har genomgått dramatiska omvandlingar. Regionerna Nordafrika, Mellanöstern och Mindre Asien var en gång starka kristna fästen där handeln blomstrade. Men efter Muhammeds död förändrades landskapet.

Muslimska styrkor, ledda av nya ledare, trängde in i Syrien och år 634 erövrade de Damaskus. Den bysantinska kejsaren Herakleios samlade 30 000 kristna män från olika regioner för att försvara sitt territorium, sin tro och sina kvinnor.

En avgörande strid utkämpades vid Yarmouk-floden i Syrien 636, där förhandlingar slutligen misslyckades och resulterade i muslimsk seger. Detta öppnade dörren för muslimsk expansion i Mellanöstern, och Jerusalem och Antiokia erövrades 637. Erövringen fortsatte in i Egypten, Cypern, Sicilien, Tunisien och Karthago.

Kyrkor och kors förstördes, och människor massakrerades brutalt. Överlevande blev slavar eller beskattades hårt. Städerna Jerusalem, Antiokia och Alexandria genomgick en omfattande arabisering, och ett mörker föll över dessa en gång blomstrande områden.

Muslimernas framryckning stoppades

Muslimerna riktade sedan sina blickar mot Europa och erövrade snabbt Spanien. Det var först år 732 i södra Frankrike, vid Tours, som muslimernas framryckning stoppades av Karl Martell, frankernas kung. Trots detta fortsatte erövringarna på andra platser, inklusive Kreta år 826.

Religiös fientlighet och våld var alltid en följeslagare till dessa erövringar. Kloster och kyrkor skändades, nunnor våldtogs till och med på altaret. I öster utmanade Konstantinopel, den väl befästa staden och kejsardömets huvudstad, muslimernas belägringar och stoppade fortsatta erövringar in i östra Europa.

Efter en ödesdiger förlust år 1071 i Mindre Asien utsattes området för massiv förstörelse, och människor drabbades av brutalt våld, särskilt munkar och nunnor.

Startskottet för korstågen

Det var i detta skede som påve Urban II år 1095 uppmanade kristenheten att enas och bistå sina trossyskon i öst för att befria den Heliga Graven i Jerusalem. Detta blev startskottet för korstågen, en komplex period av historia.

Korstågen var inte enbart heroiska krig mot mörkermakter. De komplexa händelserna definierade relationen mellan västerlandet och islam och ledde till territoriella förändringar där kristendomens inflytande minskade medan islam expanderade.

Korstågen var inte startpunkten

Det är viktigt att förstå att korstågen inte var startpunkten för problemen mellan kristna och muslimer, väst och öst. Flerhundraåriga muslimska militära erövringar och översittande av kristna och judar skedde innan korstågen. Inte heller var korstågen ett problem inom islam förrän på 1900-talet när de togs upp i en ny kontext inom väst och islamistisk retorik.

Det är avgörande att diskutera korstågen med en bredare historisk kontext för att undvika felaktiga slutsatser och i stället fokusera på att förstå komplexiteten i dessa händelser. Historia kan ge oss en djupare inblick i dagens globala utmaningar och hjälpa oss att se bortom enkla generaliseringar.

Gud vill inte någons död

Så, såvitt jag förstår, var korstågen från början främst ett svar på de muslimska erövringarna. Men det betyder inte att allt som gjordes under korstågen var rätt och välsignat av Gud. Det förekom naturligtvis övergrepp och felaktiga motiv.

När påven Urban II (cirka 1035–1099) till exempel sade att det var Guds vilja att muslimer skulle dödas och att "Kristus beordrar" att de ska "förgöra det smutsiga folket från våra fränders land," så stämde detta varken överens med kristendomen eller med bibeln. Bibeln lär oss att Gud inte önskar någons död.

Hes 18:32 Jag finner ingen glädje i någons död, säger Herren, Herren. Vänd därför om, så får ni leva.

Dessutom var det självklart obibliskt när påven erbjöd syndernas förlåtelse till alla som deltog i korstågen. Förlåtelse för synder uppnås inte genom krig, dödande och strid. Förlåtelse för synderna erhålles genom tron på Jesus och hans fullbordade verk på Golgata korset, där han dog för oss alla.

Vi ska predika evangelium

Jesus uppmanade aldrig oss att använda svärd och döda människor. 

Matt. 26:52 Då sa Jesus till honom: Stick ditt svärd tillbaka i skidan. För alla de som tar till svärd ska dödas med svärd.

Istället uppmanade han oss att göra alla folk till sina lärjungar och döpa dem. Detta uppnås inte med våld, utan genom att predika det bibliska evangeliet.

Matt 28:19 Gå därför ut och lär alla folk. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn.
Mark 16:15-16 Och han sa till dem: Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen. 16 Den som tror och blir döpt ska bli frälst, men den som inte tror ska bli fördömd.

Vi berättar om Jesus och hans offer, och när människor accepterar honom blir de frälsta och får ett överflödande liv.

Om vi vill sprida kristendomen eller motverka att kristna områden konverteras till islam eller andra falska religioner, bör vi göra det genom att predika om Jesus. Det är av yttersta vikt, särskilt i dagens värld. Jesus är lösningen!

Källa

Christer Åberg

#Korstågen #Islam #Påve Urban II #Muslimer #Krig

Dela:

1 kommentarer

Lars-goran Marklund - 24/10-23 19:29
Man ska aldrig ta till våld, utan förlåta. Våld är den (ondes verk) 😡Mörkrets Furste💥. 💖Jesus Kristus👍🙂 är Världens ljus. Välj rätt då blir du räddad. Öppna ögonen och hjärtat för Herren.
Bra Christer 👍❤️👍


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det tisdagen den 23 juli 2024, vecka 30 och klockan är 14:34. Emma har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-23 08:35
Vill ha hjälp med förbön. Min kropp, det känns att något är fel. Vill ha hjälp med helande bön. Välsignelse till er Amen

1 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Gunilla Persson kom med helikopter och berättade om Jesus på tältmöte i Örnsköldsvik

Matteus 1:1 - Kommentar

Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?


Senaste kommentaren

Andy Svensson - 20/07-24 17:27
https://www.nowtheendbegins.com/joe-biden-told-donors-time-to-put-trump-in-a-bullseye/ Hej Susse det var på den länken jag läste det.

Skrevs i Profetia förutspådde mordförsöket på Donald Trump fyra månader i förväg


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM