Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Vad menar Jesus med att vända andra kinden till?

Christer Åberg
2021-09-05 17:51

Vad menar Jesus med att vända andra kinden till?

Jesusfilmen - världens mest sedda film. Se den på himlentv7.se.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel då vi läser Bibeln: läs allting i sammanhang!

Poängen: Hämnas inte

Matt 5:38-39. Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand. 39. Men jag säger er, att ni inte ska stå emot det onda, utan vem som än slår dig på din högra kind, så vänd också den andra åt honom.

Vad menar Jesus när han säger att man ska vända den vänstra kinden till? Menar han att vi ska ta emot stryk? Det finns en enkel regel då vi läser Bibeln: läs allting i sitt sammanhang!

Läser vi endast vers 39 kommer vi att ha svårt att förstå den, men inte om vi läser versen innan. Den versen förklarar faktiskt vad det hela handlar om och ger oss en förståelse för vad Jesus vill ha sagt.

Jesus talar om öga för och tand för tand. Begreppet är hämtat från gamla testamentet 2 Moseboken 21:24. Här handlar det om att ge igen. Betala tillbaka med samma mynt, alltså att hämnas. Vi ska inte hämnas. Ofta har Jesus en poäng när han säger något. Och här är poängen att vi inte ska hämnas.

Det handlar alltså inte om att vi ska vara mesiga och ta emot stryk. Kristna ska inte vara en dörrmatta som man kan hunsa med hur som helst. Det är inte vad Jesus säger.

Vad betyder att vända andra kinden till?

Eftersom de allra flesta människor är högerhänta blir man normalt sett slagen på den vänstra kinden, men här säger Jesus den högra.

Det beror på att när någon på den här tiden visade sin auktoritet och överlägsenhet över en annan människa slog han denne med baksidan av handen. Till exempel kunde en romare slå en jude på detta sätt, en herre sin slav eller en man sin fru.

Men om den som blir slagen då svarar med att vända sin vänstra kind mot honom visar han då att han vill bli behandlad som en jämlik. För då måste den som slår honom slå på hans vänstra sida av ansiktet.

På det sättet visar den som blir slagen att han inte är underställd den andre utan de är jämlika. Den som då vill sätta sig över den andre för att visa sin överlägsenhet har då inte längre någon auktoritet över dem personen.

Jesus menade alltså inte att du mesigt skulle ta emot stryk. Tvärtom. Ingen ska sätta sig över den andre.

Jesu reaktion över att bli slagen

Jesus själv accepterade inte heller att bli slagen vilket han tydligt visar då han blev slagen i ansiktet.

Joh 18:22-23. Men när han hade sagt detta, var det en av tjänarna som stod där, som slog Jesus med handflatan och sa: Ska du svara översteprästen på det sättet? Jesus svarade honom: Har jag talat orätt, så vittna om det som var orätt, men har jag talat rätt, varför slår du mig då?

Jesus tog inte mesigt emot slaget, utan ifrågasatte det.

Paulus starka reaktion

Inte heller var aposteln Paulus en mes som bara accepterade att bli slagen och hunsad. Han gick kraftfullt emot det.

Apg 23:2. Då befallde översteprästen Ananias dem som stod bredvid honom, att de skulle slå honom på munnen. 3. Då sa Paulus till honom: Gud ska slå dig, du vitkalkade vägg. För du sitter här för att döma mig efter lagen men mot lagen befaller du att de ska slå mig. Apg 4. Och de som stod bredvid sa: Smädar du Guds överstepräst? Apg 5. Då sa Paulus: Jag visste inte, bröder, att han var överstepräst. För det står ju skrivet: Du ska inte tala illa om en ledare för ditt folk.

Det här bibelavsnittet är också intressant ur en annan aspekt. Nämligen att vi inte ska tala förbannelse över en annan människa. Paulus tog tillbaka vad han hade sagt till översteprästen.

Jag kommer så väl ihåg när jag läste det här bibelavsnittet första gången. Då förväntade jag mig att Gud skulle slå översteprästen direkt. Men till min förvåning tog Paulus tillbaka det som han hade sagt.

Nådens evangelium

Det hände inte som Paulus sa till översteprästen. Gud slog honom inte. Vi lever inte i hämndens tid utan i nådens tid. Gud vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen.

Matt 5:44. Men jag säger er: Älska era fiender, välsigna dem som förbannar er, gör väl mot dem som hatar er, och be för dem som hånar er och förföljer er.

Luk 23:34. Då sa Jesus: Fader, förlåt dem, för de vet inte vad de gör. Och de delade hans kläder mellan sig och kastade lott om dem.

Jesus säger att vi ska välsigna och att vi ska be för dem som förföljer oss. Vi ska inte hata dem. Jesus själv bad för de som korsfäste honom. Han nedkallade inte någon förbannelse över dem utan han bad för dem. Den första martyren Stefanos bad också för sina mördare när han blir dödad.

Apg 7:59. Och de stenade Stefanus, som åkallade och sa: Herre Jesus, tag emot min Ande. 60. Och han föll på knä och ropade med hög röst: Herre, ställ dem inte till svars för denna synd. Och när han hade sagt detta, somnade han in.

Varför gjorde de så? Varför gav de inte igen? Varför hämnades de inte? Därför Jesus kom inte för att döma världen utan för att frälsa. Vi är inte kallade till att hämnas utan vi är kallade att predika nådens evangelium för människor om Jesu död och uppståndelse så att de kan komma till tro och ta emot honom och bli frälsta.

Ta emot Jesus

Har du ännu inte tagit emot Jesus så gör det. Då blir du frälst och räddad. Han älskar dig och det är bara han som kan frälsa, rädda dig och förlåta din synd. 

Christer Åberg

#Kind #Undervisning #Förföljelse #hat #Hämnd #förlåtelse

Dela:

0 kommentarer

Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2023-09-27 15:04
Be för Peter, att han slutar dricka alkohol, be att hans depression försvinner i Jesu namn.

5 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Skeptiskt motstånd mot påstådda rymdlivsupptäckter

Guds kraft till frälsning

Bakgrunden till Palestinakonflikten

Svenska Kärnbibeln: En komplett översättning med mångsidiga funktioner

11 september: Från skotska slag till terrordåd och rymdfärjeuppskjutningar

Jesus kom för att frälsa oss

Det normala kristna livet: Tro, gemenskap och förföljelse

Åkalla Herrens namn

Ukrainakriget hotar sprida sig till Ryssland

Upplopp efter koranbränning


Senaste kommentaren

Svensson - 27/09-23 18:30
Som Christer sjunger på TikTok: ”du behöver Jesus” detta är något alla behöver, inklusive vetenskapsmän

Skrevs i Skeptiskt motstånd mot påstådda rymdlivsupptäckter


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM