Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!

Adolf Hitlers kontroversiella Nobel-nominering: 84 år sedan andra världskriget startade

Christer Åberg
2023-09-02 05:41

Krig

/bild/adolf-hitler-1693549959.jpg

1939 blev Adolf Hitler nominerad till Nobels fredspris av en svensk politiker vid namn Erik Brandt.  Den 1 september 2023, var det 84 år sedan andra världskriget startade.

Ja, det är faktiskt sant att Adolf Hitler blev nominerad till Nobels fredspris av en svensk politiker vid namn Erik G.C. Brandt. Brandt var medlem av Sveriges riksdag och en stark anhängare av nazismen.  

Han nominerade Hitler 1939 för sitt arbete med att undvika krig i Europa genom Münchenavtalet, som undertecknades 1938 och ledde till Tjeckoslovakiens delning. 

Den socialdemokratiske riksdagsmannen i första kammaren Erik Brandt nominerade 1939 Hitler till Nobels fredspris med motiveringen: 

”Till det Norske Stortings Nobelkomitté: Undertecknad tillåter sig härmed vördsamt föreslå att Nobels fredspris för 1939 måtte tilldelas Tysklands rikskansler och Führer Adof Hitler, vilken enligt miljoner människors uppfattning framför varje annan man i hela världen är förtjänt av denna höga utmärkelse. Adolf Hitler är vår tids oförliknelige, gudabenådade frihetskämpe, och miljoner människor blicka upp till honom såsom fridsfursten på jorden. Stockholm den 27 januari 1939 E G C Brandt, ledamot av riksdagens första kammare.” 

Nobelkommittén i Norge, som är ansvarig för att utse vinnaren av Nobels fredspris, bedömde och avvisade hans nominering. 

Nomineringen av Adolf Hitler till Nobels fredspris av E.G.C. Brandt har tolkats som ett politiskt stunt eller en ironisk gest snarare än en seriös nominering. Det är svårt att säga om Brandt gjorde nomineringen på allvar eller som ett slags provocerande handling. 

Münchenavtalet

Münchenöverenskommelsen är det avtal rörande Tjeckoslovakien, som ingicks den 30 september 1938 mellan Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Avtalet innebar bland annat att Tjeckoslovakien skulle avträda det tyskspråkiga så kallade Sudetlandet till Tyskland.

Avtalet föregicks av Münchenkonferensen den 29–30 september 1938 med Adolf Hitler som värd. 

Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain visade upp avtalet när han kom hem från Münchenkonferensen inför den församlade pressen och sa: 

"Mina vänner, för den andra gången i historien återvänder en brittisk premiärminister från Tyskland och har med sig en fred med ära. Jag tror detta innebär fred för vår tid."

Mellan 70 och 85 miljoner döda

Den 1 september 1939 utbröt andra världskriget, då Tyskland invaderade Polen och västmakterna svarade två dagar senare med att förklara krig mot Tyskland. I går, den 1 september 2023, var det 84 år sedan andra världskriget startade.

Fem år senare, den 2 september 1945, och mellan 70 och 85 miljoner döda människor, avslutades andra världskriget när Japan undertecknade kapitulationen ombord på det amerikanska slagskeppet USS Missouri i Tokyo Bay. 

Det bör noteras att kriget i Europa hade avslutats tidigare, den 8 maj 1945, när Nazityskland kapitulerade. Detta datum är känt som V-E Day (Victory in Europe Day) och markerar avslutet på kriget i Europa. Kriget i Stilla havet och Asien fortsatte dock fram till Japans kapitulation i september 1945, vilket formellt avslutade kriget i sin helhet.

I dag den 2 september 2023 är det alltså 78 år sedan.

En av de dödligaste konflikterna

Andra världskriget var en av de dödligaste konflikterna i mänsklighetens historia, och det är svårt att exakt fastställa det totala antalet dödsoffer. Skattningarna varierar, men det uppskattas att det totala antalet dödsoffer i kriget låg på mellan 70 och 85 miljoner människor. Här är en översikt över några av de största grupperna av dödsoffer:

  1. Militära förluster: Ungefär 21 till 25 miljoner militärer, inklusive soldater från olika länder och även civila som kämpade i motståndsrörelser, omkom i striderna.
  2. Civila förluster: Civila förluster var ännu större och uppskattas till cirka 50 till 55 miljoner människor. Civila drabbades av bombningar, strider, förföljelser, och massakrer.
  3. Förintelsen: Över 6 miljoner judar och miljontals andra, inklusive romer, politiska dissidenter och andra minoritetsgrupper, mördades i Nazitysklands förintelseläger och genom andra massmord.
  4. Krigsfångar och tvångsarbetare: Miljontals krigsfångar och tvångsarbetare dog under kriget, särskilt på östfronten i Europa.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa siffror är uppskattningar och att exakta siffror kan vara svåra att fastställa på grund av de förödande effekterna av kriget. Kriget resulterade i enorma mänskliga lidanden och förstörelse runt om i världen.

Finns det risk att Ukraina-kriget utvecklas till ett tredje världskrig?

Med detta sagt så pågår det just nu ett förödande krig i Europa, kriget mellan Ukraina och Ryssland. Med tanke på vad som skedde under andra världskriget, hur snabbt det eskalerade till ett förödande krig i hela världen efter Tysklands invasion av Polen, så måtte detta krig i Ukraina inte utvecklas till ett tredje världskrig.

Men finns det risk att Ukraina-kriget utvecklas till ett tredje världskrig?

Det är omöjligt att ge ett definitivt svar på den frågan. Det finns dock en rad faktorer som ökar risken för att kriget eskalerar till ett tredje världskrig.

En av de största riskfaktorerna är att Ryssland använder kärnvapen. Ryssland har hotat med att använda kärnvapen om det skulle bli involverat i en direkt konflikt med Nato. Om Ryssland skulle använda kärnvapen mot Ukraina, skulle det sannolikt leda till en massiv Nato-reaktion, vilket skulle kunna utvecklas till ett fullskaligt kärnvapenkrig.

En annan riskfaktor är att kriget sprider sig till andra delar av världen. Om Ryssland skulle lyckas ockupera Ukraina, skulle det kunna leda till att andra länder i regionen känner sig hotade. Detta skulle kunna leda till en eskalering av konflikten, vilket skulle kunna involvera Nato eller andra kärnvapenmakter.

Slutligen ökar kriget i Ukraina risken för en ekonomisk kris. Kriget har redan lett till en global ekonomisk nedgång, och det finns risk för att krisen förvärras. En ekonomisk kris skulle kunna leda till politisk instabilitet, vilket skulle kunna öka risken för konflikter mellan länder.

Sammantaget finns det en risk att Ukraina-kriget utvecklas till ett tredje världskrig. Men man menar att det finns en rad faktorer som kan bidra till att minska risken för eskalering. Dessa faktorer inkluderar:

  1. Den fortsatta ukrainska motståndet mot den ryska invasionen.
  2. Det starka stödet från västvärlden till Ukraina.
  3. Den rädsla som finns för kärnvapenkrig.

Det är inte lätt att säga med säkerhet vad som kommer att hända i framtiden. Det är dock viktigt att vara medveten om de risker som finns och att arbeta för att minska dem.

Profetia

Det finns en berömd kristen profetia från Norge som handlar om hur tredje världskriget börjar. Det var en 90-årig kvinna som såg i en syn att det började först som en liten konflikt, men det slutade aldrig. Till slut togs kärnvapen i bruk.

Det finns oro för att kriget i Ukraina kan vara denna konflikt. Det verkar inte ta slut inom överskådlig framtid. Det finns även oro över att ett pressat Ryssland kan börja använda kärnvapen om de inte lyckas stoppa den Ukrainska motoffensiven.

Orolig värld

Vi lever i en orolig värld i en långt framskriden tid, vilket kan resultera i att Jesus när som helst kan hämta hem sin församling. Vi behöver mer än någonsin leva nära Jesus och berätta för våra medmänniskor om honom. Jesus är den ende som kan rädda och frälsa. I honom finns det trygghet vad som än händer.

Vi ska inte sätta oss ner och vänta på tredje världskriget. Nej, vi ska vänta på Jesus, för snart kommer han igen. Och under tiden vi väntar ber vi för våra medmänniskor och berättar för dem evangeliet om Jesus, så att också de kan ta emot honom och bli frälsta och räddade.

Har du tagit emot Jesus? Gör det nu innan det är försent!

Christer Åberg

#E.G.C. Brandt #Münchenöverenskommelsen #Andra världskriget #Adolf Hitler #1 september #2 september #Neville Chamberlain

Dela:

3 kommentarer

Anders - 02/09-23 11:44
”Detta har jag sagt er för att ni skall ha frid i mig. I världen får ni lida, men var inte oroliga, jag har besegrat världen.«”
‭‭Johannesevangeliet‬ ‭16‬:‭33‬

Jag litar på Jesus. den onde kan hota med nya världskrig, konflikter , men han kommer aldrig någonsin segra.
Den sista stora väckel


Lars-goran Marklund - 02/09-23 17:17
Det står i bibeln att jorden ska förgås men de som tror! ska bli räddade av
💖Jesus. Det är ändens tid 💖Jesus kommer snart med skyarna för att etablera sitt rike på den nya jorden. Det ❤️Gud har bestämt blir det.
Ta emot 💖Jesus och bli frälst.
Bra 👍Christer 👍👍


Svensson - 05/09-23 09:08
Bekänn att Jesus är Herren innan antikrist och andra mörka krafter tar över dig. Glöm inte att Jesus har vunnit över döden och mörkret och HAN SVIKER ER ALDRIG!


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det måndagen den 15 juli 2024, vecka 29 och klockan är 06:58. Ragnhild och Ragnvald har namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-07-14 23:46
Bed att jag får den hjälp av Gud som jag behöver Gud vet, tack 🙏 .

0 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Donald Trump skjuten på valmöte i Pennsylvania

Hur blir man Guds barn?

Christer Åberg berättar om sin frälsning i vekkelseteltet i Stockaryd

Målle Lindberg, 95, sjunger och talar om himlen i tältet i Stockaryd

Halleluja Jesus är min vän - Sång med Christer Åberg i tältet i Stockaryd

Historisk kväll med Målle Lindberg, 95, i tältet i Stockaryd

Är alla Guds barn enligt Bibeln?

Gud blev människa

Avfallet eller uppryckandet

Prenumerera på nyhetsbrevet


Senaste kommentaren

Lars-goran Marklund - 11/07-24 18:25
Be om Goda tankar!det ger goda handlingar. En mycket bra början. Ta emot 💖Jesus då lastar Herren av dig dina synder. Det viktigaste är att förlåta alla ogärningar som du blivit drabbad av. Bra ❤️👍❤️

Skrevs i Hur blir man Guds barn?


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM