Nyhetsbrev Ny! | Är du frälst? | Bönesidan | Butik | Media | TikTok | Om | Kontakt | Sök
Apg29.Nu
Apostlagärningarna fortsätter i vår tid!
DU BEHÖVER JESUS

Jesus i GT - Profetior och förebilder

Christer Åberg
2022-08-11 11:01

/bild/bibeln-1660206426.jpg

En av de absolut största uppenbarelserna jag har haft är att hela Gamla testamentet i Bibeln handlar om Jesus Kristus, Guds enfödde Son. Detta har jag vetat förståndsmässigt under många år, och dessutom predikat om, men på senare tid har jag fått en otrolig förvissning i mitt inre – en hjärtetro – att det verkligen förhåller sig så. 

Jesu bibelskola

Luk 24:27 Och han [Jesus] började med Mose och alla profeterna och förklarade för dem det som gällde honom i alla Skrifterna.

När jag för många år sedan läste detta i Bibeln så ville jag också få uppenbarat för mig vad som står skrivet om Jesus i alla skrifterna i Gamla testamentet. Åh, vad jag önskade att jag hade fått vara med när Jesus förklarade detta för sina lärjungar. Vilken bibelskola! Men hur skulle jag kunna få detta uppenbarat för mig idag?

Luk 24:45 Då öppnade han [Jesus] deras sinnen, så att de förstod Skrifterna.

Svaret är genom den Helige Ande. Jesus öppnade sina lärjungars sinnen så de förstod skrifterna. Allt sedan dess jag läste detta har jag velat få mitt sinne öppnat så jag skulle förstå. Och nu påstår jag att jag har fått mitt sinne öppnat av den Helige Ande. 

Gamla testamentet är skrivet om Jesus

Överallt i Gamla testamentet ser jag att det är skrivet om Jesus. Det handlar inte om någon ny uppenbarelse utan att man ska förstå vad som är skrivet om honom. 

Och detta kan man inte ta sig själv utan det är en uppenbarelse av den Helige Ande. Den Helige Ande öppnar människors sinnen och ögon så att man ser i Gamla testamentet vad som är skrivet om Jesus.

Mose, profeterna, psaltaren och alla andra skrifter i Gamla testamentet är skrivet om Jesus Kristus.

Gamla testamentet säger att Jesus skulle födas av en jungfru, att han skulle födas i Betlehem, vilken tid han skulle födas, att han skulle kallas ut från Egypten, att han skulle växa upp i staden Nasaret, att han skulle bota sjuka, att han skulle dö på ett kors, att han skulle läggas i en rik mans grav, att han skulle uppväckas från de döda på den tredje dagen, att han skulle återvända till himlen och att han skulle gjuta den helige Ande över allt kött. 

Allt detta som var skrivit om honom i Gamla testamentet uppfylldes i Nya testamentet. Av detta kan vem som helst förstå att det inte kan ha skett av slumpen.

Luk 4:21 Då började han [Jesus] tala till dem: I dag har detta ställe i Skriften gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.
PS 40:8 Då sa jag: Se, jag kommer: i bokrullen står det skrivet om mig.

En del kanske blir förvånade över att Gamla testamentet handlar om Jesus. De har trott att det bara är nya testamentet som gör det.  Men Gamla testamentet uppfylls i nya testamentet och nya testamentet förklarar – uppenbarar Gamla testamentet. Nya testamentet skulle aldrig ha funnits om inte Gamla testamentet ha funnits. 

1 Kor 15:1 Men jag påminner er, bröder, om det evangelium som jag predikade för er, som ni också tog emot och som ni också står fasta i, 2 genom vilket ni också blir frälsta, om ni håller fast vid det ord som jag förkunnade för er, annars kom ni till tro förgäves. 3 Först och främst har jag ju meddelat er vad jag själv tagit emot, att Kristus dog för våra synder i enlighet med Skrifterna, 4 och att han blev begravd och att han uppstod på tredje dagen i enlighet med Skrifterna,

Vid den tid då Paulus skrev fanns det inget Nya testamente utan enbart Gamla testamentet. Det Paulus säger är alltså att Jesu död för våra synder, hans begravning och uppståndelse redan står skrivet om i Gamla Testamentet.

Så det som Paulus skriver om Jesus är inte Paulus ord utan han förklarar bara vad som står skrivet om Jesus Kristus i Gamla testamentet!

Luk 24:44 Sedan sa han [Jesus] till dem: Detta är de ord som jag sa till er, medan jag fortfarande var hos er, att allt måste uppfyllas som är skrivet om mig i Mose lag och i profeterna och i psalmerna. 45 Då öppnade han deras sinnen, så att de förstod Skrifterna. 46 Och han sa till dem: Så står det skrivet, och därför var det nödvändigt att Kristus skulle lida och på tredje dagen uppstå från de döda,

Detta är ett oerhört starkt bevis på Bibelns tillfällighet och att budskapet om Jesus Kristus är sant. Bibeln är alltså inget människor ord utan Guds ord. Gud har talat till människor som har skrivit ner det långt tidigare innan det skedde. För hur många böcker är skrivna innan det har hänt? Det vanligaste är att de skrivs ner efter händelserna men bibelns gamla testamente har skrivits ner före händelserna. Och när Jesus kom så uppfyllde han det till punkt och pricka. Profetiorna gick i detalj i uppfyllelse. De var skrivna långt tidigare innan det skedde.

Ibland påstår en del lögnaktigt att bibeln är skriven flera hundra år efter händelserna. Inget kan vara mer felaktigt. De är ju skrivna flera hundra år långt innan händelserna ägde rum!

Bibeln är oförändrad

Det är viktigt att vi känner till Gamla testamentet och vad som står skrivet om Jesus Kristus. För då kan sådana lögnaktiga och falska påståenden, som jag precis nämnde om, eller som en del andra kommer med, att Bibeln har ändrats eller förvrängts falla platt till marken. Jesus uppfyllde profetiorna om honom som var skrivna långt innan han kom. 

Och att det verkligen förhåller sig så vet vi eftersom man på 1940-talet hittade dödahavsrullarna, bevarade bibliska manuskript som är daterade från 200-talet före Jesu Kristi födelse. Dessa manuskript är alltså oförändrade genom seklerna. 

Detta bevisar att Bibeln inte är en vanlig mänsklig bok utan en övernaturlig bok inspirerad av Guds Ande. Gud har talat till människor som har skrivit ner detta i Bibeln.

Dan. 2:29 Vad dig angår, o konung, så tänkte du, när du låg på din bädd, på vad som ska ske härefter, och han, som uppenbarar hemligheter, lät dig få veta vad som ska ske.

Nya testamentet förklarar

På många ställen i Nya testamentet står det förklarat vad som finns skrivet om Jesus i Gamla testamentet. Du behöver alltså inte ha någon ny uppenbarelse, utan den uppenbarelse som du behöver har redan getts i Nya testamentet, men den Helige Ande vill förtydliga detta i dig genom en inre förvissning och tro.

Joh 20:41 Men dessa har blivit nedskrivna, för att ni ska tro att Jesus är Kristus, Guds Son, och för att ni genom tron ska ha liv i hans namn.

Bibeln är en helhet. Hela Bibeln handlar om Jesus Kristus, Guds son. Bibeln är skriven för att vi ska tro att Jesus är Kristus, Guds Son och ha liv i hans namn. Det är Bibelns syfte.

Långt innan Jesus kom står det skrivet om honom i Gamla testamentet att han är Guds son!

 Ps. 2:7Jag ska förkunna om ett beslut: HERREN har sagt till mig: Du är min Son, i dag har jag fött dig.

Mose

Joh. 5:46 För om ni trodde Mose, så skulle ni trott mig, för om mig har han skrivit.

Jesus själv säger att Mose skrev om honom. Detta är oerhört intressant. Då vi läser Mose lag så ska vi inte läsa den som lag utan vi ska läsa den som en bok om Jesus Kristus. För läser vi lagen som lag, "du skall eller du skall inte, du får eller du får inte", då missar vi Jesus Kristus.

Det är likadant då vi predikar från gamla testamentet. Talar vi bara om lag och dom så missar vi allt. Vi ska tala om Jesus eftersom gamla testamentet handlar om Jesus. 

Jag har hört många predikningar från gamla testamentet och det har oftast bara rört sig om andliga tillämpningar, och om lag och dom, men knappt någonting om Jesus. Då har man faktiskt missat precis allt eftersom Gamla testamentet handlar om Jesus.

Profetior

Rom 1:1 Paulus, Jesu Kristi tjänare, kallad till apostel, avskild till att predika Guds evangelium, 2 vilket han förut har utlovat genom sina profeter i de heliga Skrifterna, 3 om hans Son som är född av Davids säd efter köttet, 4 och som med kraft är bevisad vara Guds Son enligt helighetens Ande, genom uppståndelsen från de döda, Jesus Kristus, vår Herre.

Det finns oerhört många profetior om Jesus i Gamla testamentet som uppfylls i Nya testamentet. Man beräknar att det rör sig om mer än 300 profetior. Kanske skulle någon profetia uppfyllas slumpmässigt men 300? Aldrig! Detta bevisar att Bibeln är en övernaturlig bok inspirerad av Guds Ande. Det är också ett oerhört starkt bevis på att Jesus verkligen är den som han säger sig vara och att Bibeln är till 100 procent sann. 

Gamla testamentet inrymmer en mängd profetior om Messias. Det fascinerande är att många av dessa profetior har uppfyllts i Jesus Kristus och vi finner bevis på detta i flera böcker i Nya testamentet. Dessa bibliska berättelser bevisar att Jesus är Kristus Guds Son.

Förebilder

Men det finns inte bara direkta profetior om Jesus i Gamla testamentet. Historiska händelser som också har skrivits ner är förebilder till Jesus. Sådana händelser som att Abraham skulle offra sin son Isak är en förebild på att Gud offrade sin son Jesus på korset, Noa och Arken är en förebild på frälsningen och räddningen i Jesus Kristus, Josef i Egypten är en förebild till Jesus, påskalammet är en förebild till Jesus som lammet som bär bort världens synd på korset, kopparormen i öknen som Mose upphöjde är en förebild på Jesu Kristi korsfästelse, Jona i den stora fiskens buk är förebild på att Jesus var död i tre dagar och tre nätter och många fler. 

Innefattar man de här förebilderna i Mose lag kommer man se att Jesus Kristus är på varenda sida. Dessa profetiska förebilder skrevs cirka 1400 år före Kristus.

Och inte bara det: på många ställen i Gamla testamentet uppenbarar sig Jesus själv långt innan han föddes som människa till denna jord! 

Vi ser i Bibeln att Jesus är Guds son redan i Gamla testamentet. Ja, om inte detta borde vara tillräckligt så ser vi också att Jesus faktiskt är Israels Gud! Faktum är att många av Psaltarens sånger är lovsånger som är riktade direkt till Jesus Kristus.

Allt detta och mycket mer ska vi gå igenom i de kommande bibelstudierna som vi har framför oss.

– Hela Bibeln handlar alltså om Jesus Guds son.

Christer Åberg

# #Undervisning #Jesus i GT #Gamla testamentet

Dela:

1 kommentarer

Emil Svensson - 31/12-23 07:17
Ja, så är det.
Hela Bibeln handlar om Jesus.
Har du sammanställt hela listan över var, hur, vem, vad som är Jesus i gamla testamentet?

Mvh
Emil


Kommentera

Alla kommentarer modereras. Antal tecken kvar: 340

Idag är det tisdagen den 25 juni 2024, vecka 26 och klockan är 01:49. David och Salomonhar namnsdag.


Vill du bli frälst och få evigt liv? Ta då emot Jesus genom att be högt:

Jesus, jag tar nu emot dig och bekänner att du är Herren. Jag tror att Gud har uppväckt dig från de döda. Tack att jag nu är frälst och har fått evigt liv. Amen.


Senaste bönämnet

2024-06-24 19:57
Ber att jag inte behöva välja mellan min man och församlingen. Jag vill inte välja vem jag ska älska, Jesus älskade alla. Jag ber att jag en dag ska få dela tron med min man, min trygghet

4 ber för bönämnet!


Senaste artiklar

Från Gotland såg jag ett böjt hav

Saul och spåkvinnan i Endor

Trollkarlen i Pafos avslöjad av Guds kraft

Simon Magus: Trollkarlen som försökte köpa Andens gåva

Flickan med spådomsanden

Betydelsen av Jesu dop

Bibeln är sann och Guds Ord

6 juni: Sveriges nationaldag - Gud välsigna Sverige!

Jesu ytterkläder predikar (Eller ”heliga u-svängar”)

Historien om ukulelen, stämning och köpråd


Senaste kommentaren

Madeleine Huhtalo - 24/06-24 01:35
Det var häftigt att se detta på Gotland förstår jag. Jag har alltid trott att jorden varit rund, fint att du skrev om detta.

Skrevs i Från Gotland såg jag ett böjt hav


Ditt stöd behövs nu!
SWISH: 072 203 63 74
BANKKONTO: 8150-5, 934 343 720-9
IBAN: SE7980000815059343437209 BIC: SWEDSESS
Att sätta in på bankkonto går alldeles utmärkt i fall du vill vara månadsgivare.
FACEBOOK TWITTER YOUTUBE TIKTOK INSTAGRAM